+31620711621 info@hauswaldruhe.com

Wintersport in Mallnitz

Wintersport in Mallnitz

Mallnitz is de perfecte plek voor een wintersport in Oostenrijk. Ideaal voor een familievakantie met de kinderen, maar ook toerskiërs en snowboarders komen volop aan hun trekken in Mallnitz.

De 3246 m hoge huisberg Ankogel krijgt zijn sneeuw van zowel de noord- als zuidkant van de Tauernhoofdkam en is daardoor één van de meest sneeuwzekere skibergen van Karinthië.

Al begin december begint de winter in Mallnitz en verandert het dorp en de omliggende drieduizenders tot een wintersportparadijs voor iedere wintersporter.

Ankogel

een sneeuwzekere skiberg

De gekoppelde cabines van de Ankogelbahn brengen je van het 1200 m hoog gelegen dalstation in twee etappes naar de pisten. De eerste etappe gaat naar het Mittelstation de Hochalmblick (2000 m) en vervolgens verder naar de Elschesattel (2636 m).

Op het bovenste deel van het skigebied brengen een tweetal sleepliften je verder naar een aantal brede hellingen voor skiër, carver en snowboarder.

De mooie afwisselende en soms ook veeleisende piste gaat eerst over boomvrije hellingen en slingert zich vervolgens door de bossen naar de parkeerplaats van het dalstation.

Beginners kunnen zich uitstekend vermaken op de perfecte pistes bij het dalstation bij beide Köfeleliften (sleeplift en pannenkoeklift). De pistes zijn hier breed en zeer licht. Er is een aparte beginnersskipas beschikbaar voor de Köfeleliften.

De skischolen bieden lessen voor beginners tot gevorderden in (toer)skiën en snowboarden en kinderen kunnen al vanaf 3 jaar terecht in de skischool. (Nederlands sprekende skileraren/leraressen aanwezig) 

Top Ski Kärnten-Osttirol & skigebied Gastein

Voor de Ankogel geldt een eigen skipas, maar ook de skipas “Top Ski Kärnten & Osttirol” is er geldig. Met deze pas kan geskied en geboard worden in alle 28 skigebieden van Karinthië en de 7 wintersportcentra in Osttirol en is ook geldig voor het enige gletsjerskigebied van Karinthië, de Mölltaler Gletscher. Kinderen t/m 5 jaar met begeleiding van een ouder/begeleider krijgen een gratis pas.

Vanuit Mallnitz zijn de pisten van de Mölltaler Gletscher makkelijk bereikbaar. Dagelijks rijdt er een skibus naar het dalstation van de Gletscherbahn. De bus vertrekt om 09.35 uur uit Mallnitz en rijdt ’s middags om 16.30 uur weer terug.

Ook erg leuk voor families en beginnende skieers is het skigebied Goldeck, “Kärntens Sportberg” aan de Millstättersee. Het hogergelegen deel van het skigebied heeft veel blauwe en rode pistes waar beginners rustig de eerste bochtjes leren maken en gevorderde wintersporters heerlijk kunnen carven. Het skigebied heeft naast de pistes zo’n 50 hectare aan ongeprepareerde off-piste afdalingen waar freeridende wintersporters helemaal los kunnen gaan.

Voor wie nog niet genoeg heeft aan de wintersport mogelijkheden in Karinthië en het “Mölltal” heeft Mallnitz een uitstekende treinverbinding met skigebied “Gastein” In slechts 13 minuten sta je in een van de grootste skigebieden van het Salzburgerland met meer dan 200 km piste. Ook de Tauernschleuse (autotrein) stopt in dit gebied waardoor je ook met de auto in korte tijd in het Gasteinertal bent.  

 

Skitoeren

De bergwereld rond en boven Mallnitz is zeer geschikt voor het maken van prachtige skitoeren.

Omdat veiligheid en bekendheid met de gevaren van de bergwereld een vereiste zijn, staan professionele ski- en berggidsen ter beschikking om de tochten te begeleiden. Er worden korte toerencursussen gegeven om beginners de smaak te pakken laten krijgen en er kunnen diverse dagtochten gemaakt worden waaraan ook goede pistenskiërs kunnen deelnemen.

De skitoer klim bergwaarts duurt ca. 2 uur en de afdalingen gaan door ongerepte poedersneeuw maar kunnen indien noodzakelijk of gewenst ook deels over pisten gemaakt worden.

De gids zorgt voor het juiste tempo dat vooral bij het klimmen op de ski’s met vellen en eventueel met stijgijzers als het steiler of ijzig wordt, van groot belang is. Ook worden de nodige rustpauzes ingelast en wordt men gaandeweg vertrouwd met deze vorm van skisport.

De uitrusting kan bij Wolliger Sports in Mallnitz gehuurd worden. Een in het voorjaar veel gemaakte tocht is de 3 uur durende klim naar de top van de Ankogel. Met als beloning een prachtig uitzicht over de bergen van Karinthië én een opwindende afdaling in de diepe sneeuw.

Langlaufen in Nationaalpark Hohe Tauern

De dalen rond Mallnitz hebben veel te bieden aan liefhebbers van langlaufen in het fraaie en rustige winterlandschap van het Oostenrijkse nationale park Hohe Tauern.

Langlaufers kunnen direct vanuit het dorpscentrum aan hun tochten beginnen. De dubbele loipen hebben een lengte van ca. 20 km en gaan door het Tauerntal en het Seebachtal langs gezellige almhutten en kleine restaurants. De loipe in het Tauerntal van ca. 12 km en de loipe in het Seebachtal ca. 4,5 worden met een 3,5 km lange verbindingsloipe met elkaar verbonden.

Als de winter al wat gevorderd is, wordt er ook op de Jamnigalm een loipe van ca. 5 km aangelegd.

Wandelen en sneeuwschoenwandelen

De diep ondergesneeuwde bergwereld rond Mallnitz is ook zeer geschikt voor liefhebbers van winterwandelen. Dat kan op traditionele manier op stevige waterdichte wandelschoenen maar ook op het steeds populairder wordende sneeuwschoenwandelen.

In het Tauerntal en Seebachtal zijn behalve de loipen ook vele wandelroutes en er worden regelmatig tochten op sneeuwschoenen georganiseerd.

Onder leiding van een gids gaat het dan naar verstilde plekjes in het winterse landschap. Het bijzondere is dat buiten de gebaande wandelwegen een prachtige winterwereld ontdekt wordt, die anders in de winter niet toegankelijk is.

Schaatsen, zwemmen, rodelen

Schaatsliefhebbers kunnen terecht op de ijsbaan bij het Tauernbad Mallnitz. Wie zin heeft in een partijtje ijsstokschieten kan dat doen op één van de twee speciale ijsstokbanen in het dorp.

Op de Jamnigalm ligt een 4 km lange rodelbaan. Van vrijdag tot zondagavond is de baan verlicht.

Het Tauernbad Mallnitz biedt veel plezier aan groot en klein. Er zijn diverse zwembaden voor kinderen en liefhebbers van duiken, een glijbaan, whirlpool, diverse sauna’s en een stoombad, een fitnessruimte met solarium en massage en een gezellig en goed café-restaurant. 

Bij het zwembad is ook een hal met een klimwand waarop diverse routes zijn uitgezet. De klimuitrusting kan gehuurd worden en er zijn ervaren berggidsen beschikbaar om de eerste beginselen bij te brengen.